Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
21 г мая
50 г кристална захар ЗАХИРА
17 мл хладко прясно мляко
500 г брашно
60 г масло със стайна температура
1 щипка сол
2 яйца
За глазурата:
80 г шам-фъстък
80 г смлени бадеми
70 мл прясно мляко
50 г кристална захар ЗАХИРА
1 яйце
2 ч. л. сметана
За тестото с мая сложи половината от хладкото мляко заедно с 1 ч. л. захар в малка купа и разбий, докато маята в нея се разтвори. Сложи брашното в купа, направи кухина в средата и изсипи млякото с маята в нея. Добави малко брашно върху него и остави покрито за около 15 минути. Междувременно би трябвало да са се образували мехурчета. След това добави останалото хладко мляко, захарта, солта и маслото на стайна температура.
Добави и яйцата в купата и замеси всички съставки в тесто. Покрий с чиста кърпа и остави на топло за около 45 минути. Обемът на тестото трябва да се удвои.
Междувременно приготви пълнежа с шам-фъстък. За целта смели шам-фъстъците. Кипни млякото заедно със захарта и след това добави смлените шам-фъстъци и смлените бадеми. Остави сместа да се охлади. Добавете шот ликьор.
Загрейте фурната на 180º С (горе и долу) и постави хартия за печене. Отново омеси тестото върху леко набрашнена работна повърхност.
След това разрежи тестото наполовина и разточи и двете половини до правоъгълник с дебелина приблизително 0,5 см. Разстели пълнежа с шам-фъстък върху двете половини. Навий половинките тесто от дългата страна.
Постави двата края един върху друг и натисни добре. След това с остър нож направи разрез по дължина - на две трети от дължината. Внимателно усучи. Притисни добре краищата и подгъни под великденската плитка.
Разбий яйцето със сметаната, намажи с нея великденската плитка и поръси с нарязаните бадеми. Изпечи великденската плитка в предварително загрятата фурна на средно положение за около 45 минути.
След това извади от фурната и остави да се охлади напълно.
Съвет: Може да се използват и други продукти за пълнежа - напр. маково семе или лешници.
Сподели или принтирай рецептата