Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Брой порции: 12
Време за приготвяне: 60 минути (без времето за охлаждане)
За блатовете с маково семе:
За крема:
За подбора:
Блат с маково семе:
Загряваме предварително фурната на 180°C, горно/долно печене. Застиламе дъното на форма за торта с падащо дъно с диаметър 22 см с хартия за печене.
Разбиваме яйцата със захарта в продължение на 15 минути.
Смесваме брашното с маковото семе и бакпулвера, след което внимателно ги бъркаме.
Изсипваме тестото във формата за торта и печем за около 30 минути. Проверяваме го с дървена шпатула.
С помощта на нож внимателно отделяме блата с мак от ръба на формата за торта и я изваждаме.
Оставяме я да се охлади, след което я разрязваме хоризонтално на три части.
За крема:
Разбиваме сметаната, докато стане твърда и я охлаждаме.
Накисваме желатиновите листи в студена вода за 5 минути.
Смесваме заедно маскарпонето, изварата, лимоновия сок и ваниловата захар.
Добре изтискваме желатиновите листи и на среден огън ги разтопяваме.
Добавяме 5 супени лъжици от крема от маскарпоне и извара към разтопения желатин и ги разбъркваме. Добавяме ги обратно към останалата част от крема.
Внимателно добавяме и бъркаме с разбитата сметана.
Оставяме настрана 1/3 от крема.
Добавете половината от сладкото от сини боровинки към останалия крем. Половината от така получения крем отново го оставяме настрана.
Добавяме останалата част от сладкото от сини боровинки към другата половина.
Събиране на съставките:
Поставяме долния пласт на маковия блат върху (въртяща се) форма за торта. Около него поставяме тортен ринг.
Отделяме 4 супени лъжици от тъмнолилавия крем, а останалата част разпределяме равномерно върху основата на тортата.
Отгоре поставяме втория блат на тортата и леко го притискаме. Намазваме тази основа с лавандулов сироп и отгоре мажем със светлолилавия крем. Отново отделяме 4 супени лъжици от този крем.
Поставяме най-горния пласт от маковия блат върху лилавия крем и леко го притискаме. Разпределяме белия крем равномерно върху горния слой на тортата с дебелина около 0,5 см.
Охлаждаме тортата за най-малко 4 часа. Охлаждаме и останалия крем.
Сваляме тортения ринг.
Намазваме с останалия тъмнолилав крем приблизително една трета от долната периферна част на тортата. Разпределяме и мажем със светлолилавия крем приблизително средната третина, а с белия крем - горната третина на тортата.
Внимателно движим шпатулата за торта по периферията на тортата, докато въртим основата на тортата. По този начин пластовете от крема преминават един в друг.
Украсяваме тортата с пресни сини боровинки, лавандулови цветя и розмарин, и поръсваме с пудра захар.
Съвет: Любителите на лавандулата могат да смесят 3 супени лъжици (или повече) от лавандуловия сироп с крема.
Сподели или принтирай рецептата