Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
за обикновена форма за кекс
За тестото с кафе
За разбития със сметана карамел
Предварително загряваме фурната на 180°C, с горно/долно печене, намазваме формата за кекс с краве масло и посипваме леко с брашно.
За тестото разбиваме кравето масло с 60 г захар и ваниловата захар за около 3-5 минути до кремообразна смес.
Разделяме яйцата. Добавяме жълтъците един по един към маслено-захарната смес и изцяло ги разбъркваме.
Разбиваме белтъците с щипка сол. След това постепенно добавяме останалата захар и ги разбиваме до твърди върхове.
Добавяме еспресото към млякото.
Смесваме брашното с бакпулвера, пресяваме ги през сито, след което прибавяме внимателно на ръка редувайки кафето с млякото и разбитите белтъци.
Изсипваме тестото в подготвената форма за печене и печем в предварително загрята фурна за около 45-60 минути (проверяваме с дървена шпатула).
Оставяме го да изстине, след което го изваждаме обръщайки формата за печене.
Приготвяне на карамеления крем
Поставяме кристалната захар към сметановия карамел в голяма тенджера с незалепващо покритие, и я разтопяваме на средно висока температура. Първоначално не разбъркваме, а изчакваме, докато по-голяма част от захарта се разтопи. След това разбъркваме и разклащаме, докато захарта напълно се разтопи и е без бучки. Сместа трябва да има златистокафяв цвят.
Постепенно добавяме топлата сметана при непрекъснато разбъркване (Внимаваме! Тя е гореща и излиза пара!). Намаляваме температурата и бъркаме, докато карамела стане гладък.
Оставяме да се охлади леко, след което прибавяме бъркайки маслото. Оставяме да се охлади.
С помощта на дръжката на дървена лъжица правим дупки в горната част на охладения сладкиш. Дупките трябва да стигат почти до дъното на тортата, но не трябва да я пробиват.
Слагаме сметановия карамел в сладкарска торбичка с накрайник с малък отвор и запълваме дупките с него.
Намазваме тортата с останалия карамел и по желание поръсваме с малко какао на прах.
Забележка: Тортата остава свежа още 3-4 дена в херметично затворен съд.
Сподели или принтирай рецептата