Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
около 8 порции
За тестото:
За компота от череши
За пълнежа от шоколад и кафе
За да приготвим тестото, слагаме всички съставки в купа и ги омесваме бързо на гладко тесто.
Оформяме го на топка, сплескваме я, и я оставяме в хладилника за минимум 30 минути.
Предварително загряваме фурната на 190° с горно/долно печене.
Разтегляме охладеното тесто върху набрашнена работна повърхност с дебелина около 5 мм и го притискаме в ненамазнена с масло форма за торта (ако е с незалепващо покритие). (Най-добре е да се ползва форма с подвижно дъно.)
Надупчваме повече пъти дъното с вилица.
Поставяме хартия за печене върху тестото, и след това поставяме отгоре топчета или ориз като тежести.
Печем тестото в предварително загрята фурна за около 15 минути „без да гледаме “.
След това отстраняваме хартията за печене с тежестите и печем още 5-10 минути.
Отцеждаме черешите от компота, и поставяме сока от тях в купа.
Добавяме царевичното нишесте към черешовия сок и разбъркваме, докато остане без бучки.
Поставяме черешите, захарта, ликьора, ваниловата захар и солта в една тенджера и ги загряваме.
Заливаме ги със сока от череши и оставяме да къкрят за около 10-15 минути. По-голямата част от течността трябва да се е сгъстила или изпарила.
За шоколадовия-кафян пълнеж нарязваме на ситно или настъргваме шоколада кувертюр.
В тенджера смесваме сметаната със захарта и кафе еспресо, след това оставяме да заврят.
Изсипваме горещата смес върху шоколада и разбъркваме до хомогенност.
Покриваме ги, и съхраняваме на стайна температура до по-нататъшна употреба.
Напълно изпечената основа я поливаме с черешовия компот, след това с шоколадовия-кафян ганаш.
Оставяме тортата да се охлади в хладилника за поне 3-4 часа, след което я украсяваме.
Съвет: За украса можем да използваме плодове, бисквити или кафе на зърна.
Сподели или принтирай рецептата