Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
за около 12 броя
За тесто с мая
За украса:
За лимоновия пълнеж
За глазура
Също и
Поставяме съставките за тестото с мая в купа и поне 15 минути ги омесваме за да получим гладко и еластично тесто.
Върху набрашнена работна повърхност оформяме топчета, слагаме ги в купата, покриваме ги и оставяме да втасат на стайна температура за един час (или докато удвоят размера си). През това време приготвяме пълнежа и украсата.
Застиламе тава с хартия за печене и загряваме фурната до 100 °C. Разбиваме останалите белтъци със захарта, солта и лимоновия сок с най-висока скорост, докато се образуват твърди върхове. Когато спрем миксера сместа трябва да образува върхове.
Изсипваме сместа за целувки в сладкарска торбичка снабдена с накрайник със звездообразна форма, и оформяме малки точки върху половината от тавата. Измиваме лимона в гореща вода и го режим на тънки резени. Потапяме лимоновите резени в захар и ги поставяме в другата половина на тавата за печене. Оставяме украсата да изсъхне в предварително загрята фурна за 40-45 минути.
За пълнежа слагаме всички съставки с изключение на маслото в тенджера и ги бъркаме, докато се получи смес без бучки.
Загряваме ги на среден огън като непрекъснато разбъркваме, докато се получи подобна на крем маса.
Прецеждаме лимоновия крем през сито и го оставяме за кратко време да се охлади. Смесваме го с маслото до получаване на гладка смес. Изсипваме охладения крем в сладкарска торбичка с декоративен накрайник.
Загряваме предварително фурната на 180° с печене отгоре/отдолу. Върху набрашнена работна повърхност разтегляме замесеното с мая тесто до дебелина около 1 см и изрязваме кръгове с диаметър около 7-9 см с помощта на нож за пица или например чаша за пиене. Използваме малък резец или например декоративен накрайник за да изрежем дупка в средата на поничката.
Поставяме поничките върху застлана с хартия за печене тава, покриваме ги отново и ги оставяме да втасат за още 20 минути.
Разбиваме яйцата с млякото, намазваме поничките с разбитата яйчена смес и ги изпичаме в предварително загрята фурна за около 25 минути до златистокафяво, след което ги оставяме да изстинат.
За глазурата пресяваме захарта и постепенно я добавяме към лимоновия сок, докато глазурата не стане твърде рядка.
Върховете на поничките ги пълним с лимоновия крем на няколко места. За целта поставяме накрайника за пълнене под ъгъл отгоре на поничката и с лек натиск ги пълним. Потапяме поничките с отворите за пълнене надолу в лимоновата глазура и украсяваме със сушени лимонови резени и точки целувки. Пресни са най-вкусни.
Съвет: Напълнените понички могат да се замразят в херметически затворена опаковка, без глазура и украса.
Сподели или принтирай рецептата