Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
За тестото
Предварителна подготовка
Накисваме конични глинени саксии за цветя с диаметър 10-14 см за един или два часа, за да ги предпазим от напукване по време на печенето (те са изненадващо устойчиви на високи температури). Отцеждаме саксиите и в тях разстиламе хартия за печене, като първо изрязваме малък кръгъл шаблон за основата.
При подготвянето на грила да не забравим да "отделим" повърхността за печене от решетката на грила, защото дори при индиректно печене на грил в основата на сладкиша попада твърде много топлина и той почернява. Поставяме саксиите обърнати с главата надолу върху алуминиеви тави, но можем да използваме и тухли, поставени върху решетката. Освен това поставяме купа с вода в мястото за печене за да бъде намалена топлината.
За тестото
Приготвяме предварително тесто от хладкото мляко, маята и една шепа брашно. Разбъркваме съставките с миксера до гладка смес, поръсваме ги малко с брашно и ги покриваме с кърпа. Оставяме тестото да втаса на топло място, докато се удвои обема му.
След това смесваме така приготвеното предварително тесто с всички останали съставки и добре омесваме тестото (за предпочитане с кухненски робот), докато тестото започне да се отлепя от купата. След това оставяме тестото да почива поне половин час, преди да напълним с него саксиите.
Пълним саксиите само до две трети части, тъй като тестото значително ще се надигне. Загряваме фурната до 170-190°C и печем 40-50 минути, в зависимост от размера на формите. Панетоне е готово, когато добре се е издуло, има хубав цвят и е издържало на теста с дървена шпатула. За целта пробождаме панетонето дълбоко с тънка дървена шпатула и я изваждаме. Когато тестото не лепне по нея, тогава панетонето е готово.
Съвет: Ако с лента или прежда направим панделка около саксията, тя ще се превърне в чудесен подарък!
Сподели или принтирай рецептата