Rezeptideen, Tipps & Tricks in Ihrem Posteingang
Mit dem Wiener Zucker Newsletter
- Monatlich neue Rezeptideen
- Infos zu Gewinnspielen
- Kulinarische Geheimnisse & Produktneuheiten
Порции / количество за пълнене: приблизително 2250 мл (3 буркана по 750 мл)
Време за приготвяне: 50 минути
Слагаме водата и захарта в тенджера.
Измиваме лимоните под гореща течаща вода и ги подсушаваме. След това ги обелваме възможно най-тънко, поставяме ги заедно с подправките в муселинова торбичка или в инфузер за чай и ги окачваме в тенджерата. Сипваме лимоновия сок.
Постоянно бъркайки сместа я оставяме да заври, и варим една минута.
Отстраняваме я от огъня и оставяме да се охлади. Накрая изваждаме подправките.
Поставяме прасковите поотделно във вряща вода за около 30 секунди, изваждаме ги с решетъчна лъжица, отцеждаме ги и обелваме кожичката им с нож за плодове.
Загряваме фурната на 90⁰С горно/долно печене.
Разрязваме наполовина прасковите, отстраняваме костилките и ги нарязваме на кръгчета. Веднага нареждаме резените праскови в подготвените буркани.
Изсипваме отварата на около 2,5 см до ръба на чашата. Отварата трябва да покрие кръгчетата праскови. Затваряме плътно бурканите.
Поставяме бурканите в тенджера с вода на височина 2 см, и ги пастьоризираме за около 40 минути.
Бурканите не трябва да се допират един до друг. Пастьоризираме ги за около 40 минути.
Внимателно ги изваждаме от фурната с кърпа, поставяме ги върху влажна кърпа и оставяме да изстинат.
Съвети:
Отваряме шушулките на кардамона, като ги натискаме с плосък нож, изваждаме семената и ги смиламе в хаванче за да се освободи сладкото и пикантно етерично масло.
Компотът от праскови е особено вкусен с Кайзершмаррн и палачинки с грис.
Компотът може да се пастьоризира и в тенджера на пара при 100 °C за 40 минути.
Сподели или принтирай рецептата