Когато създаваш моменти

Козунакът на баба

Необходими продукти
 За тестото имаме нужда от:
300 гр захар Захира (нормал или фин кристал)
50 гр прясна мая
320 мл мляко
220 гр масло
5 гр сол
10 жълтъка
40 мл олио
Настъргана кора от лимон и портокал
3 пликчета ванилова захар или 1 плик ванилия
1 кг брашно
За пълнежа имаме нужда от:
100 гр какао
250 гр натрошени орехови ядки
200 гр захар Захира (нормал или фин кристал)
2 гр канела
Есенция ром (според вкуса)
50 мл мляко
Начин на приготвяне
Предварителна подготвка
Всичките продукти трябва да бъдат със стайна температура. Брашното се пресява.
Пълнеж
Ореховите ядки се смесват с какаото, захарта, есенцията и канелата, след което се добавя топлото мляко.
Тесто
Сварете 100 мл мляко и добавете 60 гр брашно, докато стане като крем. 
В по-голям съд се смесва добре маята с малко мляко, 1 супена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно. Покрива се с кухненска кърпа и се оставя на топло, за да втасва. След като сместа с маята набухне, се добавя крема от топло мляко и брашно и се разбърква добре. Оставя се отново на топло място.
Половината количество от захарта се смесва с жълтъците и солта до получаване на кремообразна смес.
След като сместа с маята е набухнала, се слага в голям съд заедно с брашното, крема от жълтъци, разтопеното масло (топло, не горещо), есенциите, настърганите кори от лимон и портокал и останалото топло мляко, в което е била разтопена другата половина от захарта. Тази смес се меси около 40 минути, след което се оставя да втасва поне 1.5 часа.
След това тестото се меси отново, докато се получат мехурчета. Тестото не трябва да е твърдо, а по-скоро меко. Ако е станало твърдо, се добавят 3-4 белтъци разбити на сняг и се смесва добре. Покрива се с кухненска кърпа и се оставя отново на топло място да втасва.
Когато тестото е втасало добре, се разделя на две и се оформя на  топки. Топките се  разточват на маса, предварително намазвана с олио, до получаването на лента с дебелина около 2 см. Равномерно от край до край се поръсва с готовия пълнеж. Всяка лента се навива на руло и се слага в тава за козунаци. Отново се оставя да втасва добре на топло място, след което се намазва с жълтък, смесен с малко мляко. 
Пече се в предварително загрята фурна на температура от около 180 градуса за приблизително 45-50 минути.
Можете да подготвите 2 рула, които да се оплетат като плитка. Слагат се в тава за козунаци, оставят се да втасат добре и се пекат на температура от около 180 градуса за приблизително 45-50 минути.

И не забравяйте: „Със захар Захира създаваш моменти!“ 

Продуктите на Захира